Sicilská kuchyně je prostě jiná a důvod najdeme v historii tohoto svérázného italského ostrova. Vliv Féničanů, Řeků, Římanů a Byzantanů později zastínily jiné kultury - Arabové při obléhání v průběhu 9-11 století přinesly exotické koření a ingredience z orientu. Stopy zanechali i období spojené s nadvládou Norman, španělských příbuzných krále z Aragonie, pak se vystřídali Savojské dynastie, Habsburkové, později přišlo spojení s Neapolským královstvím.
Sicilská kuchyně dnes
Hlavním a prvořadým zdrojem sicilské stravy jsou ryby a dary moře. Jsou připravovány na množství způsobů od předkrmu, přes rybí polévky, až po hlavní chody. Sicilská kuchyně je zejména o rybách, i proto většinu těstovin a salátů mixují s rybami a plody moře. Dá se natrefit i na známější omáčky jako carbonnara či bolognese, není to však v restauraci pravidlem. Nám chutnaly špagety s rybou "spada" (po našem mečoun) pokrájenou na kostičky, posypané bylinkami. Překvapí vás kombinace rajčatové omáčky s hráškem, salámem, či sardinkami. Velmi častá je kombinace s pistáciemi . Pistácie najdete všude, zajímavě chutnají těstoviny farfalle s nastrouhanými pistáciemi a parmazánem nebo lahodná poctivá pistáciová zmrzlina. Jak předkrmy se kromě mořských plodů dají objednat i caprese salát , zda prosciutto s melounem . Slanou specialitou Sicílie jsou iArancio - smažené rýžové kuličky plněné různými ingrediencemi (šunka, sýr, pistácie, houby.)Kromě toho, žádné sicilské hlavní jídlo se neobejde bez hojného množství olivového oleje. Tak jsou zvyklí od mala. Ale nemusíte se bát dopřát si ho více, olivový olej ze Sicílie patří mezi nejkvalitnější olivové oleje na světě a stejně kvalitní jsou místní pomeranče a rajčata. Když už jsme u těch rajčatech, nejvíc jsem se těšil na hustou krémovou italskou rajčatovou polévku, kterou si dávám v každé restauraci na Slovensku. Bohužel za sedm dní jsem ji našel v jediné restauraci, i to za cenu hlavního chodu. Nakonec jsem neodolal, musel jsem ji ochutnat, ale byl jsem dost zklamaný, polévka byla spíše vodová. Pokud tedy do vašeho jídelníčku nepatří mořské potvůrky, přichystejte se na to, že vydatné obědy budete kompenzovat množstvím sladkostí.
Žádné komentáře :
Okomentovat